vrijdag 14 juni
19°C
65 km

Einde van de lange busritten

Goed nieuws voor leerlingen in het buitengewoon onderwijs die meerijden met de schoolbus. Er is beterschap op komst: vanaf maandag krijgen alle scholen extra financiële middelen en extra busritten van Vlaams Mobiliteitsminister Lydia Peeters.

In september brachten we nog het verhaal van de driejarige Finn uit Waarschoot en zijn onmogelijk lange busrit. De jongen moest om 6 uur opstaan en was pas na half acht weer thuis.

Busritten en taxi's
Vier maanden later hebben hij en tal van andere kinderen uit het buitengewoon onderwijs eindelijk een oplossing. Vanaf maandag krijgen scholen extra financiële middelen en meer busritten om de tijd op de bus minder lang en dragelijker te maken. De Reynaertschool Campus Impuls in Oostakker krijgt er enkele busritten, een minibusrit en taxi bij. Tot het einde van dit schooljaar.

"Prestaties lijden eronder"
Ook Tuur is opgelucht, hij zat van alle kinderen aan de Reynaertschool het langst op de bus. De jongen woont in Zottegem en moet elke dag busritten trotseren van wel vijf uur lang. Dankzij de extra bussen en middelen wordt zijn rit nu teruggedrongen tot twee uur per dag, een uur ’s morgens en een uur ’s avonds. Hij en zijn ouders zijn tevreden. “Ik ben blij, ik zag mijn prestaties op school eronder lijden. Mijn concentratie was veel verminderd.”

Structurele oplossing?
Marijke Eeckhout, directeur van de Reynaertschool in Oostakker, hoopt dat het een structurele maatregel is en de problemen volgend schooljaar niet opnieuw beginnen. “Onze leerlingen komen van overal in Oost-Vlaanderen. We hebben nood aan deze oplossing.”