woensdag 7 juni
25°C
4 km

Eine eert de 200e verjaardag van Prosper De Maeght

In Eine hebben enkele sympathisanten van de Fietel vanmorgen om 10.23u gezongen aan het standbeeld van Prosper De Maeght. De stichter van de Einse Fietel zou op dat moment exact 200 jaar geworden zijn.

Prosper De Maeght  werd geboren op 23 februari 1822 in Wakken. Hij werd dirigent van de fanfare in Eine en verhuisde zo naar de deelgemeente van Oudenaarde. Toen de vrouw van Prosper in mei 1852 op bedevaart ging naar Kerselare moest Prosper op de deur letten van hun tabakszaak en café. Prosper deed dat letterlijk. Hij legde de voordeur op een kruiwagen en trok met zijn vrienden op kroegentocht. Een jaar later werd de bedevaart herdacht met een kaarsenstoet, en nog een jaar later met een folkoristische stoet. 

Vierde zondag van september

De Fietel gaat elk jaar uit op de vierde zondag van september. De stoet wordt nog steevast geopend door iemand die de rol van Prosper speelt, MET kruiwagen en deur. Maar ook de reuzen lopen mee in de stoet, net als de fanfare. Op verschillende plekken stopt de stoet en wordt er een toneel opgevoerd. Dat is vaak een stukje satire of iets ludiek. De VVP, de Volgelingen van Prosper gaven de stichter in 1986 een standbeeld op het “Prosperpleintje”. In 2008 werd het beeld vervangen door een bronzen beeld. Sinds 1989 kan je ook een Prosper De Maeghtwandeling doen. Die passeert voorbij het standbeeld.