zaterdag 10 december
2°C
5 km

Enten van bekende treurbeuk in Korsele (Horebeke) worden bewaard zodat boom in toekomst kan verder leven

In Horebeke werden vanmorgen enten verzameld van de treurbeuk op het protestantse kerkhof van Korsele. Als de bekende erfgoedboom zou sterven, kan zo een nakomeling van de boom geplant worden. 

Volgens de gemeente Horebeke is de treurbeuk niet alleen iconisch, maar ook genetisch waardevol. Daarom verzamelde de erfgoedconsulent landschapszorg van Provincie Oost-Vlaanderen samen met de boomspecialist van het Arboretum Rivierenhof vanmorgen entmateriaal van de bekende boom op het protestantse kerkhof van Korsele.

Beschermen tegen effecten klimaatverandering
De enten worden bewaard door de provincie en kunnen opnieuw geplant worden als de originele boom zou sterven. De nakomeling kan dan op dezelfde plaats ofwel op een andere erfgoedlocatie geplant worden. Op die manier blijft het eeuwenoud genetisch materiaal van veteraanbomen verder leven. Het is een manier voor de bomen om zich beter te beschermen tegen de effecten van de klimaatverandering.

200 jaar
De treurbeuk bevindt zich op het kerkhof van Korsele, waar de enige protestantse gemeenschap in België die sinds 1554 ononderbroken heeft bestaan, woont. De treurbeuk is met zijn 200 jaar een van de oudste treurbeuken van ons land.