vrijdag 19 april
11°C
79 km

Eten we binnenkort witloof zonder bittere smaak?

Voor wie niet zo tuk is op witloof, is er misschien wel goed nieuws. Onderzoekers van ILVO, het Instituut voor Landbouw,-Visserij - en Voedingsonderzoek in Melle, zijn erin geslaagd om de genen in witloofplanten uit te schakelen die ervoor zorgen dat witloof erg bitter smaakt. 

Krijgen we binnenkort witloof op ons bord dat minder bitter smaakt? Dankzij onderzoekers van het ILVO in Melle zit de kans er dik in. Vier jaar lang onderzochten ze de genen van witloofplanten en slaagden ze erin om het gen dat voor de bittere smaak zorgt, uit te schakelen. "De smaaktesten, om te kijken of het witloof ook effectief minder bitter smaakt, moeten nog gebeuren, maar we denken het wel omdat die molecule dus niet meer aanwezig is", zegt Charlotte De Bruyn, junior onderzoeker bij ILVO- VIB Melle.

Onpopulair bij kinderen
Dat is voor veel mensen goed nieuws, want de bittere smaak van witloof is voor velen een afknapper, zeker bij kinderen. Dat er binnenkort dus minder bitter witloof op de markt zou kunnen komen, is een pluspunt, al zullen we er nog wel even moeten op wachten. De planten moeten eerst nog groeien en pas dan kan er volop getest worden.

(lees verder onder de video)

Week van het Witloof
Vandaag start trouwens de Week van het Witloof. Belgisch witloof is het paradepaardje van ons land. Toch daalt de populariteit van 'het witte goud onder de groenten'. We zouden een kwart minder witloof kopen dan 20 jaar geleden. In Oost-Vlaanderen is er maar één grote witloofteler die de groente teelt op watercultuur, Primalof uit Balegem. Daar brengen ze het witloof rechtstreeks van op het veld naar de winkelrekken.