woensdag 31 mei
23°C
64 km

Extra renovatie Huysmanshoeve Eeklo

Het provinciebestuur heeft vanmidag de nieuwe renovatieplannen voor de Huysmanhoeve in Eeklo voorgesteld. Er is de voorbije jaren al veel gerenoveerd in het provinciaal streekcentrum maar nu wordt de omgéving onder handen genomen. Het hele binnenplein van de hoeve wordt heraangelegd. Zo wordt de site beter toegankelijk voor mensen die minder mobiel zijn. En ook de restauratie van het poortgebouw staat op de agenda, het oudste gebouw van Eeklo. 

De Huysmanhoeve in Eeklo onderging al een hele metamorfose de jongste jaren. De oude koeiestal is nu een multifunctionele plek waar je kan vergaderen en tentoonstellen, waar je terecht kan voor een wolatelier en waar je zelfs op kookles kan. Het streekcafé dat je tot vorig seizoen kon vinden in de oude varkensstal heropent in de totaal gerenoveerde schuur.  Het oogt allemaal heel erg mooi maar er is nog wat werk aan de winkel en deze keer spitsen ze zich vooral toe op de omgeving van de hoeve. 

Leentje Grillaert (CD&V), gedeputeerde Toerisme en Landbouw: "'t Is zeker zo dat we aan een volgende ronde renovatiewerken bezig zijn, restauratie ook. We gaan om en bij, meer dan 1 miljoen euro terug investeren in de Huysmanhoeve. Enerzijds heb je de omgevingswerken waar wij eigenlijk het domein toegankelijk gaan maken voor iedereen en er gaan ook elementen terug komen die verwijzen naar het oude vliegveld bijvoorbeeld in de toegangspaden, ook een mooi detail en dan restaureren we ook het poortgebouw dat eindelijk zal onder handen genomen worden"

Het magistrale poortgebouw is het oudste bouwwerk van Eeklo en gaat terug tot de 13 de eeuw. Na de paasvakantie wordt het grondig onder handen genomen want het is in slechte staat. Het schrijnwerk en  metselwerk vernieuwen, het dak herstellen  en dan kaleien zodat ie helemaal z'n oorspronkelijke uitzicht krijgt. Maar eerst pakken ze hier ook het binnenplein aan. En ook daar kijken ze naar hoe het vroeger was: er komen hier opnieuw jonge bomen  van oude fruitrassen.