Fietsersbond heeft opmerkingen bij nieuwe turborotonde Merelbeke

De fietsersbond vindt de nieuwe tuborotonde in Merelbeke niet veiliger dan de vorige. De rotonde aan de Hundelgemsesteenweg en de Guldensporenlaan ging vrijdag opnieuw  voor het verkeer. Bedoeling van de heraangelegde rotonde was het verkeer beter laten doorstromen en het rondpunt ook een pak veiliger maken voor fietsers. Maar volgens de fietsersbond hebben Wegen en Verkeer en de gemeente Merelbeke de bal compleet misgeslagen. 

Maandenlang hebben fietsers moeten omrijden, maar nu is de rotonde aan de hundelgemsesteenweg weer open. Wat een blijde gebeurtenis moest worden is een zware tegenvaller volgens de fietsersbond. De nieuwe turborotonde is niet veilig voor fietsers zeggen zij. Volgens wegen en verkeer en de gemeente Merelbeke is dat niet zo, zeker nu de fietspaden zich naast de rotonde bevinden.

Luc Van Huffel (Open Vld) - schepen van Mobiliteit Merelbeke: "Ze bevinden zich niet meer op het rondpunt. Dat is nu eenmaal eigen, ze zijn uit het rondpunt getrokken. Daardoor zijn ze veiliger ze liggen weg van het baanvak. Anderzijds moeten zij ook oversteken buiten het rondpunt. En daar moeten zij voorrang verlenen".

Voor de fietsersbond is de turborotonde zeer onveilig. Fietsers en gemotoriseerd verkeer moeten elkaar een paar keer kruisen.  Maar volgens Wegen en verkeer en de gemeente Merelbeke is deze oplossing meets gunstige. Want je hebt hier ook nog het water, de brug en een in de buurt .

Luc Van Huffel (Open Vld) - schepen van Mobiliteit Merelbeke: "Er zijn tal van initiatieven of alternatieven bekeken. Dit kwam naar boven als de meest pragmatische oplossing. Waar dat men zowel, één de veiligheid van de fietsers verhoogt. Ten tweede een stukje de doorstroming verhoogt, als ook de doorstroming van de bussen verhoogt. Want dat was ook één van de knelpunten".