vrijdag 1 december
0°C
70 km

Film Fest Gent stelt 50e editie voor

In cinema Sphinx in Gent is vanmorgen het programma voor de vijftigste editie van het Film Fest Gent voorgesteld. Een gouden jubileum-editie vraagt om enkele bijzonderheden. Zo werden er maar liefst 25 kortfilms gemaakt speciaal voor deze editie. Er is ook plaats voor vaste waarden zoals de officiële competitie en de soundtrack awards. En opmerkelijk: het festival opent opnieuw met een Vlaamse film. Dit jaar gaat die eer naar de film Holly van filmmaakster Fien Troch.

50 kaarsjes blaast het Film Fest Gent dit jaar uit. Reden genoeg om met een feestelijk programma naar buiten te komen. Naast de talrijke filmvertoningen zijn er ook dit jaar heel wat bijzondere belevingen. Het resultaat van deze programmatie werd vandaag uit de doeken gedaan in Cinema Sphinx, onder de Sint-Niklaaskerk.

Wim De Witte, programmadirecteur Film Fest Gent: "Eén van die dingen waar we bijzonder trots op zijn, omdat we er met een klein hartje aan begonnen zijn, heet 2x25. We hebben 25 componisten gevraagd om muziek te maken voor ons. Dat is al twee jaar geleden. Dat is vorige zomer opgenomen door Brussels Philharmonic. Dan hebben we 25 filmmakers gevraagd om een stukje muziek te kiezen, zonder dat ze wisten wie de componist was. En om zich daardoor te laten inspireren en een film op te maken". 

Een belangrijk onderdeel van het Film Fest Gent zijn de competities. Met naast de twee kortfilmcompetities en animatiecompetite, de officiële competitie als sluitstuk. Er wordt niet over één nacht ijs gegaan om tot een shortlist met kanshebbers te komen.

Wim De Witte, programmadirecteur Film Fest Gent: "Het zijn 12 films dit jaar, dat zijn voor een stuk 'coup des coeurs'. Daarmee heb ik niet gezegd dat de andere films dat niet zijn. Maar dan probeer je natuurlijk een evenwicht te zoeken tussen landen van herkomst, tussen vrouwelijke en mannelijke filmmakers, tussen verschillende thema's, tussen debuterende filmmakers en films van gevestigde namen. Dat is opnieuw die competitie dit jaar."

Het Film Fest Gent zelf gaat door van 10 tot 21 oktober.