donderdag 28 september
19°C
0 km

Filmfestival van Gent bestaat 50 jaar en trapt feestjaar af

Het Gentse filmfestival viert dit jaar zijn 50ste editie, en dat feestjaar wordt vanavond feestelijk ingeluid. Vandaag, dag op dag 49 jaar geleden, ging het allereerste "Internationaal Filmgebeuren", zoals het toen nog heette, van start. Dat wordt gevierd met een exclusieve vertoning van "Händler der vier Jahreszeiten", de film waarmee het filmfestival in 1974 opende, in de Studio Skoop in Gent. 

Internationaal Filmgebeuren
Het fimfestival startte in 1974 als een zogenaamd "Filmgebeuren" met 17 langspeelfilms en een reeks kortfilms, maar groeide ondertussen uit tot het grootste filmfestival van ons land, met enorme internationale bekendheid. 

Wim De Witte, programmadirecteur Film Fest Gent
"In die eerste editie, ik heb het daarnet nog even gelezen, was de ambitie om eventueel uit te groeien tot een totaalgebeuren, zo werd het hier geschreven. Vandaar 'Filmgebeuren', allemaal rond film uiteraard. Ik denk dat we daar ondertussen toch een aantal keer in geslaagd zijn. Door vooral ook de invalshoek muziek erbij te betrekken, dat is ergens midden jaren 80 gebeurd. Daar hebben we ons internationaal ook heel erg op de kaart mee weten te zetten de afgelopen jaren. Het is de ambitie om dat blijvend verder te doen de komende 50 en meer jaren."