zaterdag 21 mei
20°C
9 km

Foyer Opera wordt tijdelijk café uit protest tegen sluiting cultuursector

Een opmerkelijk beeld op de Kouter in Gent. In de foyer van de Opera kan je tijdens de kerstvakantie terecht voor een Gluhwein of een warme chocolademelk. Het is een eigenzinnige reactie op de beslissingen van het overlegcomité. Cultuur zit weer op slot maar door de foyer om te toveren tot een café kan de opera open blijven. En wie wil mag ook zijn of haar ongenoegen neerpennen op een grote muur in de redoutezaal.

Het OBV café, dat is de naam die het foyer van de opera ballet van Vlaanderen tijdens de kerstvakantie zal dragen. Opera Vlaanderen wil zo voorkomen dat het publiek de feeling met de zaal en de cultuur in het algemeen verliest. 

Wilfried Eetezonne – woordvoerder Opera Ballet Vlaanderen : "Je kan het zien als een vorm van ludiek protest. We willen toch een signaal geven dat we vragenstellen bij de proportionaliteit van de maatregelen. We hebben altijd op een heel veilige manier kunnen werken. Dat is altijd een grote bekommernis voor ons, niet alleen voor het publiek maar ook voor onze werknemers. 

Of de opbrengst van het OBV café het inkomstenverlies van de geannuleerde voorstellingen zal opvangen is nog maar de vraag. Wie geluk heeft kan zelfs live-muziek horen, want er wordt ondanks de sluiting nog gerepeteerd om klaar te zijn tegen de heropening. En dat mag volgens de Opera best zo snel mogelijk gebeuren.