donderdag 18 april
11°C
147 km

Frans Masereel: de belangrijkste graficus uit de 20e eeuw in het MSK en Amsab

Voor het eerst zijn er zoveel werken tegelijk te zien van de Gentse graficus Frans Masereel, in twee musea tegelijk nog wel. Masereel overleed exact 50 jaar geleden. Zowel het MSK in Gent als AMSAB, het Instituut voor Sociale Geschiedenis hebben heel wat werken van de grafieker in hun collectie en pakken er dan ook graag mee uit. 

De Gentse Frans Masereel was misschien wel de belangrijkste graficus uit de vorige eeuw. Het MSK heeft meer dan 700 van Masereels originele prenten in zijn collectie. En het is voor het eerst dat er zo veel van zijn werk tegelijk wordt tentoongesteld.

Onrecht
Masereel moet tijdens WOI vluchten naar Zwitserland en later Frankrijk, en was bij ons niet zo graag gezien. Hij verzet zich tegen het sociaal onrecht in de maatschappij. Zijn hele carrière lang neemt hij het op voor de verdrukten in de maatschappij.

Vernietigd
De tentoonstelling loopt op twee locaties tegelijk. De houtsnedes kan je in het MSK zien, en voor de originele houtblokken moet je naar het Amsab. Het is een wonder dat de oudste van zijn houtblokken nog bestaan. "Met de opkomst van het Hitlerregime, zijn er heel veel originele houtblokken van Masereel vernietigd, verbrand," vertelt Jeanne Vauterin, curator van het Amsab. "Heel lang hebben ze gedacht dat die blokken niet meer bestonden, maar in 1999 is er een vondst gedaan in een oude drukkerij in Zurich, Zwitserland. Daar lag in een kelder nog een hele collectie oude houtblokken van Masereel. Dat gaat over 700 blokken, zowel houtblokken als zink- of koperblokken."

Nog tot de zomer
De tentoonstelling in het MSK en het Amsab opent morgen en loopt in het MSK tot en met 5 juni en in het Amsab tot en met 28 augustus.