zaterdag 21 mei
20°C
7 km

Gedicht van Guido Gezelle over Wontergem te zien in het Mudel

In het Mudel in Deinze hebben ze sinds deze week een nieuw pronkstuk in hun collectie. Een origineel gedicht van Guido Gezelle waarin hij zijn liefde uit voor deelgemeente Wontergem. Gezelle schreef het gedicht dag op dag 123 jaar geleden voor het zilveren priesterjubileum van zijn goede vriend Petrus Lamon. Het originele manuscipt telt 15 bladzijden en zal permanent tentoongesteld worden. 

Exact 123 jaar geleden, op 29 december 1898 schreef Guido Gezelle een gelegenheidsgedicht voor het 25-jarig priesterschap van Petrus Lamon, die sinds 1893 pastoor was in Wontergem. Gezelle ging het gedicht voorlezen op het feest, maar dat is nooit gelukt. Omdat Gezelle het gedicht niet zelf kon voorlezen op het jubileum, gaf hij het mee met pastoor Cyriel Demeester, die het altijd goed heeft bewaard. Ongeveer drie jaar geleden kwam Gilbert Persijn in contact met de familie van Demeester en die hadden het manuscript  in hun bezit. 

Rutger De Reu (CD&V) - schepen van Cultuur Deinze :  "Guido Gezelle heeft heel veel gedichten geschreven, maar er zijn maar weinig gedichten waar hij de tekst van heeft bewaard. Daarom is het ook bijzonder, er zijn heel weinig gemeentes die kunnen zeggen dat Gezelle over hun een gedicht heeft geschreven. Dus voor ons is dat van onschatbare waarde".