vrijdag 9 december
3°C
13 km

Geef de publieke landbouwgrond aan de kleine boeren

“Landbouwgrond is geen spel, stop de uitverkoop van publieke landbouwgrond” Met die slogan hebben organisaties vandaag actie gevoerd aan het Hof van Beroep in Gent. Ze protesteerden tegen het systematisch opkopen van publieke landbouwgrond door grote industriëlen.

In 2016 kocht Fernand Huts, de topman van Katoennatie, 72 percelen landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen. Die gronden waren eigendom van het OCMW Gent. Huts kocht alle percelen in één beweging, waardoor lokale boeren geen kans meer hadden op een stukje grond. Ook de prijs die Fernand Huts betaalde zou volgens de actievoerders veel te laag geweest zijn. Een landbouwerskoppel trok naar de rechtbank om de verkoop te laten vernietigen. Bij Eerste Aanleg kregen ze geen gelijk en daarom gingen ze in beroep. Om de zaak te kunnen behandelen vroeg het  Hof van Beroep advies aan de Europese Commissie om te onderzoeken of er eventueel sprake is van verdoken staatssteun.

Heelwat steun

Het landbouwerskoppel krijgt de steun van heelwat organisaties zoals Recht op Recht, het Boerenforum en Climaxi. Zij vragen dat het Gentse stadsbestuur stopt met de verkoop van publieke landbouwgrond en de kant kiest van lokale boeren. Bovendien willen zij dat de tijdelijke stop op verkoop van openbare landbouwgrond wordt verlengd. Normaal loopt die af eind dit jaar. Zo kunnen jonge boeren op een ecologische wijze aan landbouw doen, en kan de Gentse bevolking genieten van lokaal geproduceerd voedsel.