vrijdag 9 december
3°C
36 km

Geen vergunning voor nieuwe stelplaats De Lijn

Er komt voorlopig geen nieuwe stelplaats voor elektrische bussen en trams van De Lijn in Wondelgem. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft de omgevingsvergunning geweigerd. Volgens haar is er geen sluitend boscompensatievoorstel. Het terrein vlak bij de Wondelgemse Meersen is al jaren niet meer in gebruik, waardoor de natuur vrij spel heeft gekregen. De buurt wil het stukje groen behouden. 

Aan de Nieuwe Vaart in Gent wil de Lijn een nieuwe stelplaats aanleggen voor haar elektrische bussen en trams. De huidige stelplaatsen zijn niet geschikt voor de laadapparatuur. Het dossier zorgt al enige tijd voor beroering. Buurtbewoners en milieuorganisaties hebben meer dan 360 bezwaarschiften ingediend. En die lijken mee te spelen in de beslissing van de minister. De Lijn reageert teleurgesteld.

Karen Van der Sype, woordvoerder De Lijn:  "De stad Gent heeft dit nodig, de openbaarvervoergebruiker heeft dit nodig. We spreken niet enkel over een nieuwe stelplaats, we spreken ook echt over de bakermat voor de vergroening en verduurzaming van het openbaar vervoer in de Gentse regio. Dus ik denk dat het niet enkel de lijn is die teleurgesteld is".

Kritiek Reizigersbond 

"Geen vergunning afleveren voor de nieuwe stelplaats is nefast voor de lucht in Gent" zegt Luc Desmedt van de vzw Reizigersbond. De nieuwe stelpaats zou volgens Desmedt aan De Lijn  toelaten om de verouderde en vervuilende bussen uit het stadsbeeld te halen en in te zetten op elektrische bussen en trams. Dat wordt nu hopeloos verschoven.