zondag 5 februari
8°C
0 km

Gemengde gevoelens over de zondagsrust in Gent

De beslissing om Gent te laten erkennen als toeristisch centrum zorgt voor gemengde gevoelens in Gent. De handelaars mogen door die beslissing 7 op 7 open blijven. Sommigen vinden dat goed, maar anderen, waaronder de vakbonden, hebben schrik dat de werknemers hier niet echt op wachten.

Volgens schepen van Handel Sofie Bracke (Open Vld) is de beslissing er niet gekomen om meer koopzondagen mogelijk te maken. De erkenning komt er om de handelaar meer autonomie te geven om concurrentieel te blijven met de e-commerce.

Sofie Bracke: ''We zeggen hel duidelijk vandaag, er komen geen koopzondagen bij en we gaan dat ook verankeren, wij als beleid kiezen daar niet voor, en kan een handelaar zelf beslissen om een koopzondag te organiseren? Ja hij kan dat, maar zoalg dat wij als stad dat niet ondersteuenne, daar geen promotie rond voeren, daar geen gratis openbaar vervoer rond organiseren, dan gaat dat niet zo'n vlucht nemen, dat toont de praktijk ons in andere steden ook aan.''

Vrees voor welzijn van het personeel

Unizo en Voka zijn blij met de beslissing. Zij waren al langer vragende partij. Maar de vakbonden hebben het minder begrepen op het afschaffen van de verplichte rustdag. Werknemers in de handel hebben maar recht op 8 vrije weekends, en nu komt daar nog eens werk bij op zondag. Dat is van het goede teveel klinkt het bij de vakbonden. En dan is er nog de leefbaarheid van de stad. Echt rust zal er op die manier niet komen zeggen tegenstanders van de beslissing.