donderdag 18 april
11°C
0 km

Gent bant TikTok voor enkele maanden

Het Gentse stadspersoneel mag niet langer gebruik maken van de populaire app TikTok op elektronica van de stad. Daarmee volgt Gent de aanbeveling van de federale overheid om de Chinese app te verbieden. Op TikTok worden korte, grappige video's gepost, maar er worden vragen gesteld bij de veiligheid van de app. De stad wil voorzichtig zijn en voert daarom een tijdelijk verbod in.

Een filmpje posten op TikTok. Gents schepen Hafsa El-Bazioui doet het af en toe. Het is de ideale manier om jongeren te bereiken. Maar er worden nu vragen gesteld bij de veiligheid van de app. Volgens bevoegd schepen Sofie Bracke zou TikTok soms gebruikt worden voor spionage. De Chinese app zou gevoelige informatie van gebruikers kunnen doorspelen naar de Chinese Inlichtingendiensten. Eerder besliste ook de Federale regering om TikTok te verbieden op professionele toestellen van ministers en ambtenaren. De stad Gent gaat daar nu in mee.
Het stadspersoneel in Gent mag TikTok niet meer gebruiken op smartphones en computers van de stad. Aan het personeel wordt gevraagd om de app zelf te verwijderen. De stad bekijkt ook of ze TikTok kunnen blokkeren op hun professionele toestellen. De stad Gent maakt via TikTok ook promotie voor toeristen, of dat nog kan wordt de komende dagen onderzocht. Het verbod geldt voorlopig voor een half jaar, daarna volgt een nieuwe evaluatie.