zaterdag 2 december
1°C
13 km

Gent bespaart 54 miljoen euro op eigen werking en voert sociale taxshift door

De stad Gent heeft vanmiddag haar besparingsplan van 81 miljoen euro bekendgemaakt. Gent wil de komende jaren 54 miljoen euro besparen op de eigen werking, de overige 27 miljoen euro wil de stad recuperen uit ontvangsten. Opvallend ook, Gent wil een sociale taxshift doorvoeren. Wie een eigendom heeft, zal meer belastingen moeten betalen. De personenbelasting zal dan weer dalen.

Het was een moeilijke budgetoefening die de stad Gent afgelopen week moest maken. Tegen 2025 moet Gent jaarlijks 81 miljoen euro besparen om de budgetten in evenwicht te krijgen. Om al dat geld bij elkaar te krijgen, kijkt Gent in de eerste plaats vooral naar zichzelf.

250 medewerkers minder
Zo zal er 54 miljoen euro worden bespaard op de eigen werking van de stad. En dat betekent in de eerste plaats dat de stadsdiensten het met minder personeel moeten stellen. "We zullen met 250 medewerkers minder zijn", zegt Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). "Er vallen geen naakte ontslagen. Het zijn mensen die op pensioen gaan, functies die uitdoven, geplande aanwervingen die we niet zullen doen."

Eén schepen minder
Ook op politiek vlak wordt er bespaard. Zo zal de volgende Gentse legislatuur het met een schepen en bijhorend kabinet minder moeten stellen. De toeristentaks in Gent wordt verhoogd en ook het Gentse politiekorps zal het met minder nieuwe aanwervingen moeten stellen.

Maar het meeste geld wil Gent halen uit een nieuwe sociale taxshift. Die moet in totaal zo'n 23 miljoen euro opbrengen. De sociale taxshift komt eenvoudigweg hier op neer: De onroerende voorheffing, een belasting op vermogen, zal stijgen. Kortom, wie een eigendom heeft in Gent zal meer belasting moeten betalen. De personenbelasting zal dan wel weer dalen.