zondag 7 maart
-3°C
0 km

Gent breekt de band met zustergemeentes

Gent zegt de samenwerking met zes van haar zeven zustersteden op. Het gaat onder meer om het Estse Tallinn en het Engelse Nottingham. Gent evalueerde de band met de verschillende steden en daaruit blijkt dat er nog maar weinig actieve samenwerking is. Eén zuster mag wel bijven: Het Japanse Kanazawa, één van de beste partners op vlak van studentenuitwisseling, zegt de UGent.

Tallinn in Estland, Kanazawa in Japan, Wiesbaden en Melle in Duitsland, Nottingham in Groot-Brittannië, Saint-Raphaël in Frankrijk en Mohammedia in Marokko. De kans dat u alle zustersteden van de stad Gent kunt opnoemen is klein. Het is vooral iets van vroeger en net daarom zegt Gent de samenwerking met zes van haar zeven zustersteden op. Dat zegt ook de burgemeester van Gent Mathias De Clercq: "Dergelijke samenwerkingen moet je eigenlijk situeren na de oorlog, in een nobele filosofie om te gaan samenwerken. Maar je merkt de dag van vandaag dat dat toch wat slapend is. Dat het ook niet meer de toekomst is om heel afzonderlijk met een stad te verbroederen of te jumeleren."

Kanazawa
Voor één stad maakt Gent een Uitzondering en dat is het Japanse Kanazawa. De band met die stad is op vandaag nog zeer voelbaar en daar heeft de universiteit een belangrijke rol in. "Kanazawa is zeker een van de beste partners die wij hebben op vlak van studentenuitwisseling. We mogen elk jaar 15 studenten naar Japan sturen. Dat is een ongelooflijke kans voor onze studenten. En de Japanse studenten komen dan natuurlijk ook naar Gent en dat is natuurlijk ook fantastisch voor onze studenten die hier zijn om met die studenten in contact te komen." zegt Andreas Niehaus, professor Japanologie UGent