Gent en Brugge werken samen aan drukte management

De steden Gent en Brugge gaan samen een platform ontwikkelen om de drukte in hun straten te meten. Het project krijgt 445.232 euro Europese en Vlaamse steun.  

Gent heeft nu al een eigen druktebarometer. Die ging vorige zaterdag bijna in het rood. Dit weekend hielp het winterse weer een handje. Het was vrij rustig in de Gentse binnenstad zaterdag. In deze coronatijden is het best handig om die gegevens te hebben. Om bij te sturen waar nodig. Maar ook na corona is crowd management belangrijk. 

Burgemeester Mathias De Clercq : “Meten is weten. Data kan ons helpen ons beleid op vele domeinen te verbeteren en te verfijnen. Daarvoor maken we van onze stad een proeftuin om de mogelijkheden van technologie in de praktijk uit te testen.”

Data beschikbaar 

Gent en Brugge werken aan een soort nieuw functioneel dashboard, waarbij de gegevens gaan naar al wie ze nodig heeft in de stad. Dat kan gaan van openbaar vervoer tot inzetten van extra personeel over de drukte in de parkeergarages. De data kunnen bij extreme drukte ook andere plaatsen in de stad promoten en zo de menigte spreiden. De twee steden hebben daarvoor het VLOED-project uitgewerkt. Dat staat voor Voorspellingen Lokale Ondernemers en Economie voor Drukte. 

Boost voor de druktebarometer

De extra Vlaamse en Europese steun geeft een boost aan de Gentse druktebarometer. Gent hoopt met het project ook verder uit te groeien tot technologische hoofdstad van Europa.