Gent gaat strijd aan tegen droogte

Gent gaat maatregelen nemen tegen de droogte. De stad liet een studie opmaken waaruit blijkt dat er nu al een watertekort is, als gevolg van de klimaatopwarming. Ontharden is daarbij een van de belangrijkste opdrachten.

De stad Gent laat al een tijdje onderzoeken welke impact de klimaatsverandering heeft op de stad. Er waren al studies rond het hitte-eilandeffect en wateroverlast, en nu is ook een studie rond droogte gevoerd. "In het binnengebied moeten we ontharden, dat wisten we", zegt schepen van Milieu Tine Heyse (Groen). "Wat we nu ook weten is dat er in het buitengebied veel moet gebeuren. In een jaar had de helft van de landbouwgrond last van droogteschade. En ook de scheepvaart heeft last van droogte."

"Stad moet tandje bijsteken"
Nu al zitten een paar zaken in de pijplijn. Als een straat wordt heraangelegd, dan moet 15 procent onthard worden. Toch wil het Gents Milieufront, samen met vzw Waterland, dat er een tandje wordt bijgestoken. "Wij verharden nog steeds aan een zeer hoog tempo", zegt Steven Geirnaert van het Gents Milieufront. "Overal in de stad komen huizen, bedrijven en straten bij, dus in vergelijking met die verhardingssnelheid is die ontharding een druppel op een hete plaat.