Gent: Jongerenhoofdstad van 2024

Gent wordt in 2024 één jaar lang de Europese Jongerenhoofdstad. Dat werd vandaag bekend gemaakt. Gent kon de jury overtuigen met een dossier waar jongeren en het middenveld aan hebben meegewerkt.

Gent haalde de titel binnen met ‘We are the city’. Een project dat vrijwilligerswerk en burgerschap wil stimuleren bij jongeren, fysieke en mentale ruimte creëren voor jongeren en bouwen aan een stad waar jongeren zich veilig voelen.

Projecten op lange termijn
​De stad wil investeren in acties, projecten en ideeën die ook na het Europees Jaar van de Jongerenhoofdstad kunnen blijven bestaan. Mogelijkheden die nu al op tafel liggen, zijn onder meer een tijdelijke invulling in de stad, een plek die de jongeren zelf kunnen invullen, een talentenfestival, stemrecht vanaf 16 jaar, ...

Jongeren vullen 2024 in
Nu is het aan de jongeren: zij zullen zelf de programmatie van hun jaar uitwerken. Alle ideeën zijn welkom en krijgen een kans om verder uitgewerkt te worden, laat Jeugdschepen Elke Decruynaere (Groen) weten.

Jaarlijks 1,1 miljoen euro
2024 staat nog niet meteen voor de deur. In afwachting van het investeert het Gentse stadsbestuur deze legislatuur jaarlijks 1,1 miljoen euro extra om het vrijetijdsaanbod en jeugdwelzijnswerk voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties uit te breiden.