Gent krijgt opnieuw het label "Kindvriendelijke Stad"

De stad Gent blijft voor de tweede op rij een “Kindvriendelijke Stad”. Vlaams Minister van Jeugd kwam het label zaterdag overhandigen in Jeugdhuis Nieuw Gent. 

Deze week raakte al bekend dat Gent in 2024 de Europese Jongerenhoofdstad zal zijn, en vandaag kwam er nog een prijs bovenop. De stad mag zich de komende zes jaar ook “Kindvriendelijke Stad” noemen. Het label wordt om de zes jaar uitgereikt door het Netwerk Kind-en Jeugdvriendelijke Steden en Gemeenten en is een erkenning voor het kinder-en jeugdwerk in de stad. Gent vroeg de verlenging aan en heeft die ook gekregen na een jurybezoek. 

Criteria

Een kindvriendelijke stad of gemeente verbindt zich ertoe om de Rechten van het Kind te realiseren in alle beleidsdomeinen. Die kinderrechten moeten gehanteerd worden om zaken te veranderen, want kinderen zijn volwaardige medeburgers van een stad of gemeente. In totaal zijn er in Vlaanderen een 24 tal steden en gemeenten met een label “Kindvriendelijke Stad of Gemeente”. Volgens schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen) is “een stad die goed is voor kinderen, goed voor elke Gentenaar”