Gent meet de drukte in de winkelstraten

De stad Gent experimenteert vanaf vandaag met slimme camera’s en sensoren om de drukte in de winkelstraten te meten. Het experiment loopt 3 maanden en is opgesteld in de winkelstraten tussen de Kouter en de Langemunt

Meten is weten. In dit geval gaat het om het opmeten van de mensenmassa in de winkelstraten. Dat is interessant om bv de druktemeter een correcte update te geven of de winkeliers de kans te geven om bv extra personeel in te zetten als het bijzonder druk is in Gent. Tussen de Kouter en de Langemunt hangen camera’s en sensoren. Die meten de mensensentroom en maken een onderscheid tussen voetgangers, fietsers en auto’s. Het project kadert binnen het project “Vloed” (Voorspellingen voor Lokale Ondernemers en Economie rond Drukte)  en krijgt steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het project loopt ook in Brugge.

Opstelling in Gent

In de Langemunt en de Veldstraat hangen radiosensoren. Die worden nu al ingezet voor de druktebarometer. Daarnaast is een slimme telcamera geïnstalleerd op de Korenmarkt en hangen er sensoren en camera’s op de Kouter. De sensoren kunnen het aantal passagiers tellen die in de voertuigen zitten die de parking binnenrijden. De camera’s op het traject meten het aantal passanten op basis van snelheid. De metingen houden rekening met de privacy, persoonsgegevens worden niet bijgehouden en er is geen gezichtsherkenning.

Mathias De Clercq (Open Vld), burgemeester Gent: “Gent is een ideale proeftuin voor innovatie. Data kan ons helpen om beter inzicht te krijgen in onze stad en ons beleid op vele domeinen te verbeteren en te verfijnen. Slimme technologie komt zo onze stad ten goede”.