Gent meet hitte en droogte in bodem van stadsparken

De stad Gent gaat gazondolken planten in de grond van tien stadsparken. Het gaat om bodemsensoren van het project 'CurieuzeNeuzen in de Tuin' die zes maanden lang de temperatuur en het bodemvocht meten.

Na een groot project dat de luchtkwaliteit onderzocht gaat de stad samen met andere lokale besturen, scholen, ondernemers en burgers in Vlaanderen op zoek naar de toestand van hun tuin. 

"CurieuzeNeuzen laat duizenden burgers hun steentje bijdragen aan een groot onderzoeksproject én aan beter beleid. Wij geloven ook in die kracht van burgeronderzoek en samenwerking en dus doen we hier graag aan mee. Bovendien sluit dit uniek onderzoek aan bij onze visie op ecologisch beheer." zegt Astrid De Bruycker, schepen van Openbaar Groen

Hittegolven
De resultaten van het onderzoek zullen ons leren hoe we in de toekomst moeten omgaan met de effecten van steeds warmere en drogere zomers. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het gras afrijden een gazon sneller doet uitdrogen dan waar het gras blijft staan. Langere sprieten leveren meer schaduw en houden de bodem frisser.