Gent MilieuFront telt en ruimt sigarettenpeuken

Tijdens de maand oktober organiseert de stad Gent een grote anti-peukencampagne. Heelwat vrijwilligers van het GMF  zullen in totaal 62 locaties in de gaten houden en ruimen waar nodig.

Sigarettenpeuken zijn de meest voorkomende vorm van zwerfvuil. Veel mensen gooien ze gewoon weg op straat. Het lijkt onschuldig maar is het niet. Een sigarettenpeuk heeft heelwat tijd nodig om af te breken en is eigenlijk nooit echt weg.  In de filters zitten ondermeer chemicaliën die in het grond- en zeewater terechtkomen. De peuken zijn dus een gevaar voor mens en dier

Tellen en ruimen

Tot eind november zullen vrijwilligers van het GMF peuken tellen en opruimen.  Vorige peukenacties van het Gent MilieuFront tonen aan dat dit een noodzaak is. Er zullen in totaal 62 locaties gecontroleerd.worden. Die zijn vastgelegd door de stad Gent. Op die locaties staan nu vuilnisbakken met asbakjes van Ivago.  Eind november komt er dan een slotconclusie. Het is de bedoeling om de rokers hun gedrag te veranderen.  “Snoeppapiertjes gooien we toch niet zomaar op de grond” zeggen ze bij het GMF. In de kantoren van het Gents MilieuFront kan je trouwens ook nog draagbare peukjesasbakken halen. Die kan je tijdens een wandeling in de stad in de dichtsbijzijnde asbak gooien.