Gent opent daklozenopvang voor mensen zonder papieren

In november opent in Gent een opvang voor daklozen zonder papieren. Dat heeft schepen voor Sociale Zaken Rudy Coddens (Vooruit) bevestigd aan onze redactie. Gent koopt daarvoor Hostel47 in de Blekerijstraat, een voormalige jeugdherberg. 

Bij de laatste daklozentelling bleek dat bijna de helft van de daklozen in Gent geen Belgische nationaliteit hebben. Ruim de helft daarvan verblijft hier illegaal. Vaak zijn het mensen die in beroep gingen tegen de afkeuring van hun asielaanvraag. Zij leven op straat en de stad Gent wil ze helpen.

Hostel47 gekocht 

De stad zocht naar een oplossing en kwam terecht bij de eigenaar van Hostel47. Die was bereid om het gebouw aan de stad te verkopen. Gent zal er nog wat aanpassingswerken uitvoeren en tegen de herfst een 20-tal plaatsen voorzien. Daar zullen de daklozen de klok rond kunnen verblijven. Ook in Drongen is er een gelijkaardig project. Daar krijgen mensen met papieren de hele dag rond opvang. Vooraleer de eerste bewoners in het huis komen zal de stad nog een informatievergadering organiseren met de buurt.