zaterdag 21 mei
20°C
7 km

Gent roeit 150 jaar

Vandaag brachten roeiers van de Gentse roeiclub eigenhandig een roeiboot van 13 meter lang naar het STAM in Gent. De Koninklijke Roeivereniging Club Gent bestaat exact 150 jaar, en voor die gelegenheid loopt er vanaf zondag een expo in het museum.

De KRCG is een van de oudste roeiclubs van Gent en zelfs van België, en is tot op vandaag nog steeds een bloeiende sportvereniging. Ze werd in 1871 opgericht door enkele enthousiaste roeiers en heeft door de jaren heen de stad mee vormgegeven. Zo dat de club eerst aan de Henleykaai en roeide op het Kanaal Gent-Terneuzen, maar omdat het daar te druk werd bevaren, werd speciaal voor de roeiers de Watersportbaan aangelegd. 

Populairder dan voetbal
Begin de 20ste eeuw slaagden de Gentse roeiers erin Engelse ploegen te verslaan, wat nog nooit eerder gebeurd was. Als dat gebeurde, waren alle supporters in extase en stond de stad op zijn kop. Roeien was toen populairder dan voetbal.

Succesvolste club
Er is ondertussen veel veranderd voor de club. De hoogdagen voor Wereldoorlog I toonden het succes bij de sporters en het grote publiek. Tijdens beide Wereldoorlogen viel de Club volledig stil, maar ook daarna bloeide de sport weer op. Sinds 1941 worden ook dames toegelaten en de roeiclub bleef een van de succesvolste clubs van België.

STAM-plein
De mini-expo rond de roeiers is de eerste op het nieuwe STAM-plein. Daar wil het museum kleine verhalen uit de Gentse geschiedenis vertellen, gratis voor bezoekers. De tentoonstelling over de Gentse Club loopt van 6 juni tot 28 september in het STAM in Gent.

(foto: STAM)