zaterdag 25 maart
11°C
3 km

Gent schuift wat projecten door naar het volgende bestuur

Geen enkele van de bouwwerven die de stad Gent voor deze legislatuur had gepland, valt weg. Er worden er wel een paar  doorgeschoven naar de volgende coalitie, vanaf 2026 dus. Dat is het verdict na de derde besparingsronde die de Gent doorvoerde en waarbij het vooral over de bouwcenten ging. De verbouwing van het ICC in het Citadelpark en die van het Gravensteen zijn uitgesteld. Algemeen zijn de kosten voor al die werven fors opgelopen door de crisis.

De opera is heel dringend aan renovatie toe. Maar de meerkost  voor dit gebouw alleen al loopt op tot 24 miljoen euro. Met de besparingsronde die sowieso moest gebeuren geen makkelijk uitgangspunt. Toch gaan de plannen voor de Opera en ook voor het Designmuseum en De Bijloke gewoon door. Anders is dat voor het ICC, die werken zijn uitgesteld. En wat het Gravensteen betreft, daar speelt nog een andere kwestie. 

Sami Souguir (Open VLD), schepen van Grond- en Pandenbeleid Gent:  Daar zijn we volop bezig met de werkzaamheden voor de aanvraag van een omgevingsvergunning. Die is nog niet neergelegd maar daar weten we ook, en dat is ook aangekondigd door een aantal actiecomité's,   dat dat ook ongetwijfeld door een aantal juridische procedures  zal geïnitieerd worden, dan heeft  het weinig zin om op '24 vast te klikken zoals initieel voorzien". 

De verbouwing van de Materniteit, een vleugel van de Bijloke  kan nog dit jaar starten. Voor de bouw van een nieuwe vleugel aan Het Designmuseum moest 6 miljoen euro extra gevonden worden, dat is gelukt. En ook de opera wordt dus helemaal vernieuwd. Kost is vandaag 135 miljoen euro, een pak meer dan de 112 die voorzien was.  Vlaanderen komt gelukkig wel tussen  voor ongeveer de helft van dat budget.  De grote cultuurwerven gaan dus door, zegt de stad. Maar door de projecten wel op te starten en de budgetten uit te stellen, komt een grote last bij een volgende legislatuur te liggen. En er is meer: voor zowel het ICC als het Gravensteen lag een pak centen gereserveerd bij de Vlaamse overheid. Vraag is of die centen er ook nog liggen na het uitstel van de start van die werken. Wat de andere investeringen betreft, zoals het nieuwe zwembad in Wondelgem, dat zal gestart worden maar pas klaar zijn in 2026.