woensdag 6 december
6°C
143 km

Gent viert Dag tegen Racisme met wereldbuffet en muziek

Het is Internationale Dag tegen racisme en discriminatie. De vrijwilligers van Lokaal Dienstencentrum De Knoop in Ledeberg, hebben daarom eten bereid uit alle hoeken van de wereld. Twaalf standhouders met buitenlandse roots namen de gasten mee op een culinaire reis rond de wereld. Op die manier hoopt de organisatie de band tussen de buurtbewoners te versterken, en racisme en discriminatie in de kiem te smoren. Ook de beiaardier maakt een vuyist tegen racisme. Hij speelde om twee uur vanmiddag een stukje Turks werelderfgoed. 

Inwoners van Ledeberg met buitelandse roots koken de gerechten uit hun thuisland. Onder het motto "De Wereld op je bord" maken de gasten een culinaire reis rond de wereld. De koks geven hier het beste van zichzelf, om elkaar en de buurt beter te leren kennen. Samen koken en eten schept een band. Zo krijgt onverdraagzaamheid geen kans, klinkt het hier.

Margit Sarbogardi: "De mensen van Ledeberg en Gentbrugge die komen naar hier en op die manier leren ze nieuwe dingen ontdekken en leren wij elkaar ook kennen. En dat maakt natuurlijk dat wij hier met een heel warme gemeenschap zitten, samenleven zonder dat er veel vooroordelen bestaan". 

De Wereld op je bord is een initiatief van sociaal restaurants IKook, Buurtwerk, het lokaal dienstencentrum en Sociaal9050. Allemaal organisaties die opkomen voor de medemens in Ledeberg. Ze willen een lans breken voor diversiteit, en tegen racisme. Daarbij krijgen ze de steun van de stad Gent. In het centrum verzamelen intussen enkele mensen onder de stadshal. Want om klokslag 14u klinkt een heel speciaal lied uit de beiaard. Het Turkse lied . ‘Uzun ince bir yoldayım’  is een klassieker uit de muzikale traditie van de Anatolische troubadours.  Het werd geschreven door de meest iconische vertegenwoordiger van deze traditie, Âşık Veysel en is recent erkend als UNESCO werelderfgoed. Het is de 50e verjaardag van de auteur zijn overlijden, maar zijn lied brengt nog steeds mensen dichter bij elkaar.

Yilmaz Koçak - De Centrale: "Dag en nacht loopt hij van de ene plek naar de andere, maar het is veel met de natuur en met liefde verbonden hetgeen hij zingt. En dat brengt zo nog altijd, generaties later veel mensen samen. Vandaag ook, ik vind het zo leuk dat we met zo warme mensen hier onder de stadshal bij het Belfort zijn kunnen samenkomen".