zaterdag 2 maart
10°C
7 km

Gent voorziet hellende vlakken voor handelszaken

Een aantal Gentse handelaars is vanaf vandaag gestart met het testen van verschillende types hellende vlakken. Die moeten het voor rolstoelgebruikers of ouders met een kinderwagen gemakkelijker maken om een handelspand of horecazaak binnen te komen. De stad Gent wil in totaal 300 van zulke hellende vlakken aankopen en gratis aanbieden aan zaakvoerders die hun handelspand of horecazaak toegankelijker willen maken. 

De drempel van deze kinderschoenenwinkel in de Kalandestraat in Gent is eerder laag, maar voor een rolstoelgebruiker is het praktisch niet haalbaar om de winkel zonder hulp van buitenaf binnen te geraken. In Gent willen ze zoveel mogelijk publieke panden toegankelijk maken voor rolstoelgebruikers of mensen die minder goed te been zijn. En dat plan willen ze nu graag ook uitrollen naar de handelspanden en horecazaken in de stad. Gent wil daarom 300 hellende vlakken aankopen om winkels toegankelijker te maken. De komende maand worden er verschillende types uitgetest.

Astrid De Bruycker (Vooruit), schepen van Gelijke Kansen Gent: "Wij werken samen met ervaringsdeskundigen, die ons in een klankbordgroep laten weten welke drempels zij ervaren en de toegankeiijkheid tot horecazaken, handelspanden is iets wat regelmatig terugkomt. Wij proberen zoveel mogelijk in te zetten op het structurele maar soms moet je gewoon ook die quikfixes kunnen realiseren, en zo zien wij ook die hellende vlakken. Op dit moment worden er zes hellende vlakken uitgetest door verschillende handelaars en op basis daarvan zullen we dan op maat andere geinteresseerde uitbaters kunnen adviseren en een hellend vlak ter beschikking kunnen stellen". 

Vanmorgen werden er al vier types hellende vlakken uitgetest door rolstoelgebruikers. In totaal zijn er zes verschillende soorten hellende vlakken die door hen zullen worden beoordeeld.