dinsdag 27 september
12°C
75 km

Gent weer stap dichter bij toeristisch centrum

Wordt Gent binnenkort erkend als toeristisch centrum? Die kans is bijzonder groot.

De Vlaamse regering heeft gisteren een gunstig advies afgeleverd voor de erkenning, na een analyse van Toerisme Vlaanderen. De federale regering moet definitief de knoop doorhakken.

De stad diende een aanvraag in tot erkenning als toeristisch centrum. Die is vooral belangrijk om ook op zondagen handelszaken te mogen openen. Om een erkenning te krijgen moet de stad aan een aantal criteria voldoen. Het positief advies van de Vlaamse regering, dat geldt voor het hele grondgebied van de stad Gent, brengt de erkenning alvast een stap dichterbij.

Of de Gentenaar zelf zo blij zal zijn met zo’n erkenning is nog maar de vraag. Tal van centrumbewoners vinden dat er al meer dan genoeg evenementen plaatsvinden die veel volk naar het centrum lokken. De stad moet ook de kans krijgen om een dag tot rust te komen, zeggen ze. 

Centrumbewoners klagen bovendien over parkeerproblemen in hun straat, omdat bovengronds parkeren op zondag gratis is en veel parkeerplaatsen worden ingenomen door winkelende bezoekers. 

Ook de vakbonden kijken niet uit naar de afschaffing van de verplichte rustdag. Werknemers in de handel hebben maar recht op 8 vrije weekends, en nu komt daar nog eens werk op zondag bij.