zondag 5 februari
8°C
0 km

Gentenaar maakt creaties met champagnekurken

Jacques De Doncker is een Gentenaar die unieke bouwsels maakt met champagnekurken. Wat begon als tijdverdrijf voor zijn kleinkinderen, is uitgegroeid tot een echte passie. Op zijn Facebookpagina deelt Jacques vol trots zijn figuren en bouwwerken met het grote publiek. 

Zo'n zeven jaar geleden maakte Jacques De Doncker zijn eerste poppetje uit een simpele champagnekurk. Ondertussen is zijn hobby uitgegroeid tot een verfijnd staaltje kurkkunst. Stripfiguren, bekende koppen en zelfs alle kostuums van het tv-programma 'The Masked Singer', geen onderwerp is hem vreemd.

Van Trump tot Van Eyck
Zijn werkkamer is een wondere wereld vol kleurrijke figuren. Jacques laat zich inspireren door de geschiedenis én de actualiteit, zo wonen in de kast van Jacques de gebroeders Van Eyck op dezelfde verdieping als Donald Trump. Maar het meest van al haalt Jacques zijn inspiratie uit zijn geliefde stad Gent.

"Ik loop soms in de stad, want dat is mijn ochtendwandeling, de krant gaan halen zoals een echte Gentenaar, en dat er mij iets te binnen schiet en dat ik eigenlijk speciaal naar huis ga om dat dan in daden om te zetten."

Gebouwen
Tijdens de coronacrisis kwam Jacques op het idee om bekende Gentse gebouwen na te maken. Daar gaat heel wat opzoekwerk naar de juiste verhoudingen aan vooraf. Jacques experimenteert met verschillende snijtechnieken om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid aan te leunen. Zo worden de bouwsels steeds gedetaillerder en verfijnder.

De creaties van Jacques zijn te bewonderen op zijn Facebookpagina Kurk@rt.