donderdag 28 september
19°C
9 km

Gentenaars halen vijfde plaats op culinaire wereldfinale

De Gentse chef Sam Van Houcke van het restaurant Masté en zijn rechterhand Simon Caboor behaalden de vijfde plaats op de Global Chefs Challenge. Dat is de wereldbeker zeg maar voor de gastronomische keuken. Geen enkele Belg geraakte tot nu toe al zo hoog in de ranglijst. De twee gingen de strijd aan met collega's uit meer dan 100 landen.

Sam Van Houcke en Simon Caboor zijn pas terug uit Abu Dhabi waar ze streden om de titel Global Chef Champion, de wereldbeker van de gastronomische keuken. De twee Belgen haalden de vijfde plaats.

"Ik denk dat we in het begin heel teleurgesteld waren dat het geen podiumplek was," vertelt commis Simon Caboor. "We hebben daar zo lang naar gewerkt, vijf jaar lang. Maar denk dat we al bij al tevreden mogen zijn." Chef Sam Van Houcke vult aan: "We zijn ook de enige ooit die zo ver geraakt zijn."

Vijf uur tijd voor viergangenmenu
Het samenstellen van de menu alleen al kostte zes maanden tijd. "De eerste gang was een vegangerecht," noemt Sam Van Houcke op. "Volgende was een visgerecht met heilbot. Dan een hoofdgerecht met kalfsvlees en dan een desertje met chocolade." Voor alle gerechten had het duo vijf uur de tijd.

"Het is gewoon belangrijk om uw hoofd koel te houden denk ik", zegt Simon. "Alles daar is anders dan hoe je het hebt voorbereid in België. Je temperatuur is anders daar, je moet verder lopen voor de diepvries." Geen stress hebben dus, ook al gaat er iets mis.

Revanche
Sam Van Houcke en Simon Caboor zijn al zes jaar een team. Vandaag mag het wat rustiger aan. Het restaurant is gesloten, maar de twee dromen al van de volgende wedstrijd. "Het is voorbij, maar het kriebelt wel om nog eens verder te doen of revanche te nemen," zegt Sam.