Gents bedrijf ontwikkelt bril die met één druk op de knop van sterkte verandert

Het heeft vijf jaar geduurd om hem te ontwikkelen, maar nu is hij klaar: de eerste autofocale bril ter wereld. Een technisch hoogstandje van het Gentse bedrijf Morrow. Met één duw op de knop, kan je de sterkte van de bril veranderen.

Mensen die een multifocale bril dragen, zullen het graag horen. Met een multifocale bril kan je zowel ver zien als lezen, want de glazen lopen in elkaar over. Toch is zo'n bril niet altijd gemakkelijk, omdat je het andere deel altijd kan zien, ook als je het niet nodig hebt. En dat zorgt vaak voor optische vervorming. 

Elektronisch schakelbare lens
Het Gentse bedrijf Morrow heeft de oplossing. Samen met de UGent ontwikkelde het een autofocale bril. Met één druk op een knop kan je je sterkte veranderen. Je bril om ver te zien kan je zo omvormen tot een leesbril. Dat gebeurt aan de hand van een extra laag. "Het is een folie waarin een elektronisch schakelbare lens zit en het is die folie die ze inwerken in een gewoon brilglas", zegt Jelle De Smet van Morrow. "Dat glas heeft dan de normale conventies voor verzicht, maar het laat ons toe om een deel aan en uit te zetten van ons conventioneel glas."

Vanaf 1000 euro
Voorlopig kan je de bril enkel kopen via de website van Morrow, in de toekomst moet dat ook kunnen bij de opticien. "Onze brillen worden aangeboden in de prijsklasse van een premium multifocale bril", zegt Jelle De Smet. "Dat start vanaf 1000 euro. Dan kan de klant nog extra variaties kiezen afhankelijk van het montuur of andere zaken."