zondag 20 juni
22°C
0 km

Gents dirigent Philippe Herreweghe krijgt de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste

De Ultimas, ook wel bekend als de Vlaamse Cultuurprijzen, worden sinds 2003 uitgereikt aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Dirigent Philippe Herreweghe ontvangt de prijs onder meer voor het parcours dat hij afgelegd heeft met zijn Collegium Vocale Gent. Op 18 mei zal de prijs overhandigd worden tijdens een digitale awardshow.

Philippe Herreweghe (74) is vooral gekend om zijn Collegium Vocale Gent. Dat koor richtte hij in 1970 op met enkele medestudenten en het verwierf al snel naam en faam in zowel binnen- als buitenland. Ondertussen is er ook een Toscaanse spin-off, het Collegium Vocale Crete Senesi. Ook richtte hij in Parijs onder meer La Chapelle Royale en het Orchestre des Champs Élysées op. Elk ensemble had een eigen karakter en Herreweghe nam zo muziek uit verschillende periodes en stijlen in zijn oeuvre.

Opvolger van Luc Tuymans

Internationaal staat hij ook bekend als groot kenner van Bach. "Behalve barokmuziek maakte Philippe ook altijd ruimte voor de presentatie van 20ste-eeuwse meesterwerken en de samenwerking met cineasten, componisten, ensembles hedendaagse muziek en theatermakers", motiveert de jury de keuze voor Herreweghe. Op de erelijst van de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste volgt hij schilder Luc Tuymans op.
 

(Bron: Belga)