woensdag 28 september
14°C
0 km

Gents feestje in Cannes

In Cannes heeft Gents regisseur Lukas Dhont met zijn nieuwe film "Close" de Grand Prix gewonnen. Dat is de op een na belangrijkste prijs op het internationale filmfestival, na de Gouden Palm. En Gent was rijkelijk aanwezig in Frankrijk, want ook die andere Gentse regisseur Felix van Groeningen won samen met zijn partner Charlotte Vandermeersch de juryprijs met hun film "De Acht Bergen".

Het stond in de sterren geschreven dat Lukas Dhont ook dit jaar zou schitteren op het filmfestival van Cannes. De premiere van Close, zijn nieuwste film, kon op het festival al rekenen op een staande ovatie. Vier jaar leden won hij op het filmfestival in Cannes nog de Camera d'Or met "Girl". Nu sleept hij de Grand Prix in de wacht, de belangrijkste prijs na de Gouden Palm.

Lukas Dhont, regisseur "Close": "Het publiek is het belangrijkste van allemaal. We hebben deze film niet gemaakt om prijzen te winnen. We hebben deze film gemaakt om mensen te raken en om mensen een ervaring te geven. Als zo'n zaal plots reageert wanneer je op het podium komt en je voelt die liefde die er is voor een film, dan voel je: this is what's it all about".

Duo van Groeningen en Vandermeersch valt ook in de prijzen

"Close", een film over een intense vriendschap komt in november in de zalen. DE film zal ook het Filmfestival Gent openen. Naast Lukas Dhont werd ook het filmduo en koppel Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen op het podium geroepen. De Gentse regisseur mocht met zijn partner de juryprijs in ontvangst nemen voor hun film "De Acht Bergen". Het was voor het eerst dat de twee samen een film draaiden. De Acht Bergen is vanaf het najaar in de bioscoop.