zaterdag 2 december
1°C
0 km

Gents project rond betaalbare mondzorg in Nieuw Gent oogst succes

Een goede mondzorg voor de inwoners van de wijk Nieuw Gent. Dat is het doel van het stadsbestuur en het nieuwe mondzorgcentrum. Dankzij een proefproject kunnen inwoners van de wijk Nieuw Gent hun tanden laten controleren of verzorgen zonder hoge kosten te betalen. Minister Frank Vandenbroucke heeft veel lof voor het project in Gent. Daarom maakt hij 1 miljoen euro vrij om gelijkaardige projecten in ons land te financieren.


Een goede tandzorg voor iedereen, het is geen evidentie. Het is bewezen dat jongeren, ouderen en mensen die leven in armoede minder naar de tandarts gaan. Om daar wat aan te doen is er in het mondzorgcentrum in de wijk Nieuw Gent een proefproject opgestart, dat ook financieel gesteund wordt door de stad Gent.


Astrid De Bruycker (Vooruit) - schepen van Welzijn Gent
"Met het proefproject zorgen we ervoor dat de financiële drempel volledig wegvalt. Dat betekent dat de zorg veel toegankelijk wordt voor de mensen zelf. Maar we koppelen daar ook wetenschappelijk onderzoek aan in samenwerking met de Arteveldehogeschool en de Universiteit Gent om te onderzoeken wat de impact is op de gezondheid van de bewoners daarvan."

Door de hoge kosten voor de patiënt weg te nemen, hoopt de stad dat mensen uit de wijk Nieuw Gent sneller naar het mondzorgcentrum komen, want een goede mond-en tandhygiëne is erg belangrijk. Het centrum langs de Zwijnaardsesteenweg is nog maar een half jaar open, maar in die periode mochten ze toch al 240 patiënten ontvangen.

Laura Vereecken - mondhygiënist
"Wat een mondhygiënist eigenlijk doet is naar het preventieve kijken. Dus we gaan de jaarlijkse mondonderzoeken doen, foto's nemen, kijken hoe het gesteld is met de mondgezondheid, kijken waar de problemen zitten. Eventueel een tandsteenreiniging doen, maar eigenlijk geen curratieve ingrepen. Dus geen gaatjes vullen, dat is nog altijd voor de tandarts. Dus dat is het grote verschil eigenlijk, dat wij meer naar preventie kijken en de tandarts meer naar hoe lossen we dit op als er problemen zijn. Wij willen die problemen voorkomen."


De stad Gent is niet van plan om het project blijvend te financieren, maar ze hopen dat er op termijn structureel middelen kunnen vrijgemaakt worden. Minister Frank Vandenbroucke gelooft in het project in Gent en maakt met de federale overheid 1 miljoen euro vrij.

 

Frank Vandenbroucke (Vooruit) - minister van Volksgezondheid
"eigenlijk voor pilootprojecten waarbij we willen vermenigvuldigen wat we hier in Gent zien, dat is dat je een mondhygiënist inzet om naar een bevolkingsgroep toe echt voorkomend op te treden, om mensen te begeleiden en te informeren wat hun tandzorg betreft. Een mondhygiënist kan naar een school gaan of een woonzorgcentrum, kan kleine problemen oplossen, maar kan vooral mensen informeren en mensen bewust maken van wat ze moeten tanden om gezonde tanden te hebben en minder naar de tandarts te moeten gaan uiteindelijk."