Gentse brandweer krijgt binnenkort voorrang aan 'slimme' verkeerslichten

Vier kruispunten op de Gentse stadsring krijgen deze zomer slimme verkeerslichten. Die kunnen de ideale tijd berekenen om het licht op groen te laten springen. Dat kan als de brandweer eraan komt of een lange rij wachtenden aan het kruispunt staat.

Het kruispunt aan de Nieuwevaart met de Wondelgembrug is een van de vier kruispunten op de Gentse stadsring die binnenkort intelligente verkeerslichten krijgen. Aan de hand van een slim camerasysteem kunnen de verkeerslichten dan bepalen wanneer en hoe snel het licht op groen moet springen.

"We kunnen ervoor zorgen dat de fileopbouw onder controle blijft", zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen), "maar we kunnen er ook voor zorgen dat fietsers en voetgangers sneller kunnen oversteken." 

Brandweerkazerne
Maar ook prioritaire voertuigen, zoals brandweerwagens, kunnen dankzij intelligente verkeerslichten meteen voorrang krijgen. Dat is het geval aan de Nieuwevaart, vlakbij de brandweerkazerne. Verder komen er ook slimme verkeerslichten aan het kruispunt aan Palinghuizen en aan de kruispunten Rooigemlaan/ Brugsesteenweg en R40/Elyzeese Velden.

Maar schepen Watteeuw wil het enthousiasme over de intelligente verkeerslichten toch ook een beetje temperen. Want, zegt hij, de grote fileproblematiek gaan we met dit soort verkeerslichten niet oplossen.