maandag 25 januari
4°C
0 km

Gentse schoolmaaltijden vanaf januari duurzamer

Vanaf januari bevatten de maaltijden in de stedelijke scholen en kinderdagverblijven in Gent minimaal 50% plantaardige eiwitten. De stad Gent gaat zo resoluut voor evenwichtige, gezonde en milieuvriendelijke schoolmaaltijden.

Nu al kiest elke dag ongeveer 10% van de Gentse kinderen in de de stedelijke scholen en opvanginitiatieven voor een vegetarische maaltijd. Vanaf januari zullen kinderen ook kunnen kiezen voor een zogenaamde 'fleximaaltijd' waar minimaal 50% van de eiwitten plantaardig is. Zo wordt vol-au-vent bijvoorbeeld voor de helft met kip gemaakt en voor de andere helft met een vleesvervanger zoals tofoe. 

Vanaf begin volgend jaar serveren de scholen één keer om de zes weken de meest duurzame vis, de zogenaamde Omegabaars. Deze vis wordt lokaal gekweekt.

De stad zal via een enquête en meerdere bezoeken aan de scholen de kinderen om hun mening vragen over specifieke gerechten. De recepten kunnen daarna ook bijgestuurd worden. De prijs van de maaltijden blijft tot slot voor vier jaar stabiel. Een maaltijd kost vanaf januari 3,05 euro voor kleuters en 4,20 euro voor lagere en secundaire schoolkinderen.