donderdag 25 april
10°C
187 km

Gentse tramsporen gevaarlijk voor fietsers

Een kwart van alle fietsongevallen in Gent gebeurt op de tramsporen. Dat blijk uit een studie van spoedarts Phillipe Leune. Slachtoffers blijven met hun fiets in de sporen steken of glijden uit als ze er overrijden.  In 2018 alleen al zouden zo'n vijfhonderd mensen daardoor op een Gentse spoeddienst terechtgekomen zijn. Schepen van Mobiliteit Watteeuw wil alvast maatregelen nemen om ongevallen op tramsporen te vermijden. 

Als je met de fiets door Gents moet, dan moet je opletten voor de de tramsporen. Om de haverklap moet je een tramspoor  kruisen. En dat is niet voor iedereen zo gemakkelijk. Dat zien ze dagelijks in de Gentse ziekenhuizen.

Spoedarts Cathelijne Lyphout van het UZ Gent: " De meeste mensen zitten eigenlijk vast met hun wiel in de tramsporen zelf of vallen bij het oversteken van de tramsporen nadat ze uitglijden en vallen. Allemaal samen hebben wij 149 gevallen geregistreerd. Maar we zien als we teruggrijpen naar de dossiers en diepeer gaan graven dat dat waarschijnlijk maar een derde van de gevallen is. En dan spreken we nog niet over de mensen die zich niet aanmelden om de spoedgevallendienst omdat ze niet zo’n ernstige kwetsuren gaan of ze naar de huisartsen gaan bijvoorbeeld "
 

Moeilijk op te lossen 

De stad erkent het probleem, maar de oplossingen liggen niet voor de hand zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). De stad kan zelf nog meer lmessen aanbieden om te fietsen in de stad, maar kijkt ook naar De Lijn.  Filip Watteeuw: " het wegdek tussen de tramsporen en net er naast moet beter.  Dat is een verantwoordelijkheid van de lijn dus we gaan dat met hen opnemen. Dat is belangrijk in Gent omdat we een stad zijn waar de wegen waar de trams doorrijden eerder smal zijn en dat betekent als dat wegdek niet goed is, dan hebben fietsers weinig uitwijkmogelijkheden.