GMF wil geen vervuilde grond in Gentse Wonderwoud

Het Gents MilieuFront (GMF) wil niet dat er verontreinigde grond gebruikt wordt bij de aanleg van de nieuwe groenpool Wonderwoud in Oostakker/Lochristi. De milieu-organisatie vreest dat er grond gebruikt zal worden van de werken aan de Oosterweelverbinding en volgens het GMF bevat die toxische stoffen. Maar de Vlaamse Waterweg reageert: "De vervuilde grond is niet onderweg naar Lochristi."

Op het oude vliegveld bij Oostakker en Lochristi komt een nieuwe Gentse groenpool, het Wonderwoud. Dat is lange tijd een zandwinningsput geweest en moet eerst opgevuld worden met grond van andere infrastructuurwerken.

GMF: “Mogelijk zwaar vervuilde grond”
Het GMF vreest nu dat er grond gebruikt zal worden van de werken aan de Antwerpse Oosterweelverbinding. Die is volgens het GMF mogelijk vervuild met chemische stoffen (PFOS). Het GMF heeft daarom meer uitleg gevraagd aan de Vlaamse Waterweg en vraagt voorlopig een onmiddellijke stopzetting van de grondverplaatsingen.

Vlaamse Waterweg: "Geen vervuilde grond op weg naar Lochristi"
De Vlaamse Waterweg benadrukt dat er geen vervuilde grond op weg is naar Lochristi. De uitvoerder van de Oosterweelverbinding, Livantis, zegt dat de vervuilde grond zal verwerkt worden in de berm rond de Scheldetunnel. Voor de verder opvulling van de put in Lochristi is het nog wachten op een nieuwe omgevingsvergunning. Die zal bepalen welke grond er mag gebruikt worden.