maandag 8 augustus
26°C
46 km

Gravensteen krijgt dan toch een paviljoen

 Er komt dan toch een bezoekerspaviljoen in het parkje vlak naast het Gravensteen in Gent. Dat heeft het stadsbestuur vanmorgen beslist. De stad grijpt dus terug naar het oorspronkelijke plan dat in 2019 werd voorgesteld. Een plan dat heel wat kritiek oogstte bij de Gentenaars. Volgens de bevoegde schepen Sami Souguir zijn alle mogelijke alternatieven onderzocht, maar er blijft volgens hem geen enkele andere optie over. SOS Gravensteen, de actiegroep die een felle strijd levert tegen de verbouwplannen, reageert ontgoocheld en overweegt verdere juridische stappen. 

Dik twee jaar en vele alternatieve ontwerpen later, heeft het Gentse stadsbestuur vanmorgen de knoop doorgehakt om het Gravensteen toegankelijker te maken. De stad legt het oorspronkelijke plan uit 2019 als enige mogelijke optie terug op tafel. In dat plan wordt er een paviljoen gebouwd in het parkje vlak naast het middeleeuwse kasteel. Er komt ook een liftkoker naast de donjon om rolstoelgebruikers of bezoekers die minder goed te been zijn tot helemaal bovenaan het Gravensteen te brengen. Het paviljoen zal wel minder groot zijn dan in de originele plannen, van 240 vierkante meter naar 123 vierkante meter. Het gebouw zal dus net geen 11 procent van het parkje naast het kasteel innemen.  

Sami Souguir (Open Vld), schepen van Cultuur Gent : "We hebben zo goed als alles onderzocht, alle mogelijkheden afgewogen ten aanzien van elkaar, niets doen is voor ons stadsbestuur geen optie, wij willen echt een toegankelijker gravensteen hebben, en dus ja, dan keren wij terug naar ons initiele plan met een fors kleiner paviljoen."

In dat paviljoen komt er kleine giftshop, een personeelsruimte en een electriciteitscabine. De bezoekers zullen ook langs dit gebouw het Gravensteen verlaten. Voor rolstoelgebruikers en mindervaliden wordt het paviljoen ook de ingang naar het Middeleeuwse kasteel. Van daaruit kunnen ze dan via een lift ook de hogere zalen van het Gravensteen bezoeken. Het plan won destijds de architectuurwedstrijd die was uitgeschreven om de toegankelijkheid van het Gravensteen te vergroten. Maar dit plan stuitte ook op heel wat kritiek van veel Gentenaars. Actiegroep SOS Gravensteen reageert dan ook ontgoocheld dat het zwaar bekritiseerde plan van twee jaar geleden opnieuw op tafel ligt en trekt desnoods naar de Raad van State.