donderdag 28 september
19°C
2 km

Groen licht voor restauratie van Sint-Vincentiuskerk in Eeklo

De majestueuze Sint-Vincentiuskerk in Eeklo wordt verder gerestaureerd. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele, geeft 1,7 miljoen euro subsidies voor de eerste fase van de werken, zodat de gevels en de daken kunnen aangepakt worden. Dat is nodig, want er sijpelt zodanig veel water naar binnen, dat de verf en het pleisterwerk los komen.

Tien jaar geleden is de toren van de Sint-Vincentiuskerk in Eeklo gerestaureerd, en nu is het dan eindelijk tijd voor de rest van de kerk. En dat is broodnodig. De pleister en verf komen los door het water dat binnensijpelt.

"Doordat het dak niet helemaal dicht is, is er waterinsijpeling op de gewelven. De balken waar het dak op rust, zijn aan het rotten. Dat geeft altijd maar water door, waardoor de bepleistering van de muren loskomt", vertelt Marc Lamote, voorzitter Kerkfabriek Sint-Vincentius.

Eerst buiten
In de eerste fase worden de gevels en daken vernieuwd, in een tweede fase worden ook de glaspartijen aangepakt. "Het is dringend tijd dat er eerst een buitenrenovatie gebeurt," zegt bevoegd schepen Koen Loete. "En nadien worden binnen de glaspartijen en het schilderwerk in hun oude glorie hersteld."

Het eerste rapport van Monumentenzorg met de opmerking over de problematische waterinsijpeling, dateert al van 2012. "Door het feit dat we zo lang moeten wachten hebben, is er steeds meer vochtschade opgetreden", zegt Lamote.

Werken al gestart
En zo zijn hier de werken toch vorige maand al gestart, in afwachting van de centen van Vlaanderen. Vlaams Erfgoedminister Matthias Diependaele subsidieert 80 procent van de kosten, goed voor 1,7 miljoen euro voor de eerste fase. En die restauratie krijgt nu officieel groen licht.

"De totale renovatie van deze kerk zal meer dan 5 miljoen euro kosten", zegt schepen Loete. "Dit is een vierjarenplan, de laatste fase zal in 2025 afgesloten worden."