dinsdag 16 april
9°C
134 km

Historische dag voor Eeklo: de werken aan de Ring zijn gestart

Het is een historische dag voor Eeklo. Al jaren wordt er gepraat om een Ring rond de stad aan te leggen en vandaag zijn de eerste werken officieel van start gegaan. Voor de eerste fase werkt het Agentschap Wegen en Verkeer tot het voorjaar van volgend jaar tussen de Industrielaan en Nieuwendorpe. Er komen daar afgescheiden fietspaden, een rotonde en een vrachtwagenparking. Daarna volgen nog drie andere fases. Met de komst van de Ring zal het centrum van Eeklo een stuk aangenamer en vooral veiliger worden. 

De Ring rond Eeklo zal de huidige Ringlaan met de Gentsesteenweg of N9 verbinden. Daardoor zal er minder verkeer door het centrum rijden, en dat is nodig, want nu passeren daar nog elke dag 27.000 wagens. En ook voor de fietsers is de Ring een goede zaak. 4 kilometer aan extra fietspaden, twee fietsbruggen en een tunnel. Kortom, de Ring zal de woon-en leefkwaliteit in Eeklo verbeteren.

Danny Plaetinck (N-VA) - schepen van Ringmanagement Eeklo: "Dat gaat de mogelijkheid geven om het stadscentrum te laten heropleven en daar gaan we nu al mee starten. ook al is de Ring nog niet klaar. Het marktplein gaat aangepakt worden. We gaan de omgeving van de Paterskerk laten aansluiten op de Markt. We gaan doorsteken maken, pleintjes aanleggen. En als de Ring volledig klaar is, dan gaan we ook de Stationsstraat omvormen tot een belevingsstraat in plaats van een doorgaande weg.Al meer dan 50 jaar wordt er over gesproken, maar nu vallen de puzzelstukken eindelijk in elkaar. De eerste werken voor de Ring rond Eeklo zijn vandaag gestart. Tijdens de eerste fase gaat het Agentschap Wegen en Verkeer een bestaand stuk van de Ringlaan vernieuwen. Op dit kruispunt aan de Industrielaan komt een rotonde om het verkeer vlotter te laten doorstromen. Daarnaast komt er ook nog een afgescheiden fietspad in beide richtingen en er wordt ook nog een vrachtwagenparking voor 14 vrachtwagens aangelegd". 

Tot eind april volgend jaar zal er gewerkt worden aan fase 1. Voor de volgende fases moet er nog wat studiewerk gebeuren en vergunningen aangevraagd worden. Ten vroegste in 2030 zal de Ring rond Eeklo volledig klaar zijn.

Jef Schoenmaekers - Agentschap Wegen en Verkeer: "De hinder is relatief beperkt, zeker nu, tot en met november gaan we geen hinder hebben voor gemotoriseerd verkeer op de Ringlaan omdat we beginnen met de ventwegen, dus dat is in de berm dat we werken. Er zal wel hinder zijn voor fietsers nu en dan , dus die volgen een beperkte omleiding. Vanaf november zal de hinder groter zijn. Maar al bij al zorgen we voor maximale doorgang van verkeer. Natuurlijk als we aan de rotonde van de Industrielaan werken zal dat moeilijker zijn, maar we zetten wel sterk in op minder hinder zodat het verkeer zo veel en goed mogelijk kan blijven doorgaan".