Hoe beheer je knotbomen?

Hoe verzorg je knotbomen? “Het beheer kan soms een probleem zijn”, klinkt het bij organisatie Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. En dus houdt ze de hele week een knotmarathon, om te tonen hoe knotbomen en houtkanten het best beheerd worden.

De knotmarathon werd afgetrapt in Brakel, en reist de komende dagen nog naar Gavere, Oudenaarde, Lierde en Wortegem-Petegem. Want de knotbomen maken deel uit van het typische Vlaamse Ardennenlandschap. Iedereen kan gratis de demonstraties komen bijwonen.

Snel, veilig en efficiënt
Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen toont hoe ze met enkele gespecialiseerde machines snel, veilig en efficiënt het beheer van knotbomen en houtkanten uitvoeren. Met een rupskraan knippen ze takken en een hakselaar versnippert ze. En ook die snippers zijn belangrijk, om ze nadien naar een biomassaverbrandingsinstallatie te brengen.

Project Energiek Landschap Vlaamse Ardennen
De knotmarathon maakt een belangrijk deel uit van het project Energiek Landschap Vlaamse Ardennen, dat ernaar streeft om in een aantal publieke gebouwen verwarmingsketels te installeren die werken op lokaal geoogste houtsnippers. Die van de knotbomen dus. Het project loopt niet van een leien dakje: geschikte locaties vinden is blijkbaar moeilijk.

Info over de andere demonstraties deze week, vind je via de website van RLVA.