Hubert Van Eyck had grotere inbreng op Lam Gods dan eerst gedacht

Het aandeel van Hubert Van Eyck op het Lam Gods is groter dan altijd werd aangenomen. Dat hebben de restaurateurs van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium aan het licht gebracht. 

Tijdens de restauratie werd beslist om de 16de eeuwse overschilderingen weg te halen en terug te gaan naar het originele 15de eeuwse schilderij. Daarbij kwam onder meer een Latijnse tekst vrij die meldt dat Hubert Van Eyck het werk startte en dat zijn broer Jan het werk voltooide in 1432. Dat is belangrijke informatie, want de precieze inbreng van Hubert Van Eyck bleef een groot mysterie. Tot nu dus. 

Broer maakt werkt af na zijn dood
"Op het centrale paneel met de Aanbidding werd een vrij ver uitgewerkte onderliggende schildering gevonden die we dankzij het kwatrijn kunnen toeschrijven aan Hubert Van Eyck", zegt onderzoekster Griet Steyaert. "Hij schilderde de luchtpartij, een heuvellandschap met minder gebouwen, steden aan de horizon en een weiland. In die eerste schildering komen ook al het altaar met het Lam en Engelen voor en enkele van de centrale figuren. In het grasland vóór het altaar was een natuurlijke bron geschilderd. In een tweede fase, allicht geschilderd na de dood van Hubert in 1426, herkennen we de hand van Jan Van Eyck."