maandag 8 augustus
26°C
46 km

Huis van Alijn zet poppentheater in de spotlights

Als je de rijke geschiedenis van het poppentheater in Vlaanderen wil leren kennen, kan je vanaf vandaag in het Huis van Alijn in Gent terecht. Daar is de expo Licht Uit – Pop Op van start gegaan. De expo geeft de geschiedenis weer van 3 poppentheaters, 2 uit  Gent en 1 uit Mechelen, die nog steeds actief zijn. Hoe de poppen worden gemaakt, hoe een verhaal tot stand komt en zelfs een poppentheatervoorstelling op zaterdag, het is allemaal te zien in deze expo. 

Licht uit Pop Op is de titel van de expo die vandaag gestart is in het huis van Alijn. De expo belicht naast de gekende Gentse poppentheaters Taptoe en Pierke Van Alijn ook die van de familie Contryn uit Mechelen. Een familiepoppentheater dat al aan zijn 3de generatie toe is. En zo heeft elk  theater wel iets bijzonders te vertellen en kom je tijdens de expo ook meer te weten over 2 Gentse poppentheaters.

Marie Vandecaveye - curator: "Het traditionele Gentse Pierke, hier het Pierke van Alijn want er zijn er nog 6 andere. Hier in deze tentoonstelling gaat het over Pierke van Alijn die verbonden is aan het museum. En dan theater Taptoe, ook een Gents gezelschap maar die wel internationaal getoerd heeft."

Theater Taptoe 
Wie Taptoe zegt, zegt Luk De Bruyker. Hij ziet de tentoonstelling dan ook als een mooie samenvatting van een rijk gevulde carrière.

Luk De Bruyker - theater Taptoe: "Maar theater Taptoe is mijn levenswerk, ik het gesticht in  1968 en dan vanaf de jaren 70 professioneel beginnen uitbouwen, samen met Freek Neyrinck. Nu zijn we nog altijd actief onder theater Taptoe’s erf. Ik denk dat ik ongeveer een 120 producties heb gemaakt en dat stopt voorlopig nog niet".

Licht uit pop op nog tot 26 maart in het Huis van Alijn met, vanaf oktober, poppentheatervoorstellingen op de zolderkamer.