Hulpdiensten Ronse nog beter zichtbaar

De hulpdiensten in Ronse hebben een nieuwe look gekregen. Voortaan zullen zij allemaal fluo geel als basiskleur hebben, met een tweede kleur om het onderscheid te blijven bewaren tussen politie, brandweer en ambulance.

Het Battenburgpatroon, zoals de lay-out heet, wordt al in verschillende Europese landen toegepast. In heel België zijn er 30 politiezones die het patroon dragen. Ronse is de eerste stad in de Vlaamse Ardennen die het toepast. Ook de agenten zelf zullen voortaan een geel-blauw uniform dragen.

Patrick Boel, korpschef Politiezone Ronse: "Vanaf nu gaan mijn mensen rondlopen met bicolore polo's in het fluogeel. Waarom? Omdat, wanneer zij uit de combi stappen bij een verkeerscontrole of bij vaststelling van een verkeersinbreuk of een verkeersongeval, in hun polo's zijn ze eigenlijk niet goed zichtbaar. Met dat geel gaan wij veel beter opvallen. Het tweede dat we invoeren zijn kogelwerende vesten en ook gecombineerd met fluogeel zodanig dat die gele kleur bovenaan het accent bewaart blijft".

De brandweer blijft rood als tweede kleur behouden en de ambulances dragen een groene kleur. Een prioritair voertuig moet voor iedereen goed zichtbaar zijn, zowel overdag als 's nachts. Het huidige grijs-blauwe uniform met witte combi's laten dat minder toe. Uit studies blijkt dan ook dat de fel gele kleur het meeste opvalt.