donderdag 2 februari
9°C
103 km

Ivago gaat energieslopende installatie afbreken

Ivago is volop bezig met de verwerking van meer dan 300 ton afval dat na de Gentse Feesten werd opgehaald. Naast de properste editie ooit, moesten deze Gentse Feesten ook de meest duurzame feesten ooit zijn, en daaraan heeft Ivago een steentje bijgedragen. De energieverslindende deNOX-installatie, goed voor 30 procent van het totale energieverbruik van het afvalverwerkingsbedrijf, werd vervangen door een ander systeem en zal binnenkort voorgoed verdwijnen. 

De Gentse Feesten van 2022 waren de meest propere feesten ooit. Met 42% minder afval per persoon, werd er dit jaar beduidend minder opgehaald dan bij de vorige edities. Maar daar stoppen de ambities niet voor Ivago. 

Sandra De Neef, woordvoerder Ivago : Het klopt inderdaad dat wij dit jaar al een zeer mooi resultaat hebben neergezet. Maar er is nog steeds ruimte voor verbetering. We merken dat er een daling is in het afval van de korven. Het zwerfvuil is ongeveer gelijk gebleven. Maar we zien ook dat wat er nog op de straten terrecht komt, zijn blikjes, petflessen, dus daar is zeker nog een actie in te ondernemen" 

Duurzaam 

De Gentse Feesten hadden ook de ambitie om de meest duurzame te worden. En daar heeft Ivago een handje geholpen. De deNOX-installatie, die zorgt voor gezuiverde rookgassen, is uit dienst genomen en zal binnenkort gesloopt worden. Door de filterinstallatie te vervangen door een chemisch proces kan Ivago zo tot 11.000 MWh aan energie besparen, energie die ze nu elders in het bedrijf kunnen gebruiken.