Jongeren krijgen carte blanche in het S.M.A.K

SMAK, het museum voor hedendaagse kunst in Gent heeft zo wat de helft van het gebouw uit handen gegeven en over gelaten aan meer dan 400 kinderen en jongeren. Dat is uitzonderlijk, met ook een uitzonderlijk resultaat. De jonge curatoren kijken niet alleen op een andere manier naar kunst, ze beleven het ook anders. En dat bewijzen het doolhof, de zitzakken en hoe de kunstwerken zijn tentoongesteld.

De volledige bovenverdieping van het SMAK in Gent zit in een nieuw kleedje. En heel uitzonderlijk: het zijn kinderen en jongeren, in totaal meer dan 400, die de tentoonstelling zelf hebben vormgegeven. Zij kregen hier de tijd en ruimte om hun eigen ding te doen, met de werken die ze anderhalf jaar geleden zelf al in een catalogus goten. Hun doel: anders kijken naar kunst. SMAK-directeur Philippe Van Cauteren vond het hele proces heel leerrijk en verrassend. Hij is geinspireerd door de jongeren, om op een andere manier naar de collectie te kijken, maar beseft ook dat er nog werk aan de winkel is.

Philippe Van Cauteren, SMAK: " We hebben de neiging zo vaak in ons eigen geloof te zitten, ons eigen cocon van weten, van kennis. We vergissen ons vaak, dat denk ik dat we de toekomst van zo veel plekken in onze werel meer moeten doen vanuit een intergenerationeel gebaar. En vandaar ook denk ik, de malaise waar ons onderwijs in zit, met een tekort aan leerkrachten, maar ook met een gebrek aan culturele en museale opvoeding, dan heb ik het niet alleen over hedendaagse kunst, maar veel breder. Daar moet dringend iets aan gedaan worden. Je voelt dat jongeren, wat zij hier hebben gedaan, echt nood hebben aan in hun curriculum. En dat dat echt dingen zijn die hen kunnen wapenen om kritische, mondige en weldenkende volwassenen te worden."

De Tentoonstelling opent morgen in het SMAK en loopt nog tot 17 april 2022.