Jongeren uit zustersteden op bezoek in Eeklo

Internationaal bezoek in Eeklo deze week. Een twintigtal jongeren uit de verschillende zustergemeenten van Eeklo is te gast in de stad. Ze maken kennis met de regio en doen tal van activiteiten om de vriendschapsbanden tussen de steden aan te halen. Vandaag zijn de jongeren in provinciaal domein Het Leen om samen een insectenhotel te maken.

Met een stuk of twintig zijn ze, de jongeren uit de zustergemeenten van Eeklo die hier deze week te gast zijn. Ze komen uit alle hoeken van Europa: Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje, Italië en Polen. Vandaag maken ze samen een insectenhotel in Het Leen. Een activiteit die verbindend werkt, en dat is dan ook waar het deze week om draait.

Filip Smet (CD&V) - schepen van Verzustering Eeklo: "Dat is een traditie die al heel lang meegaat, dat de jongeren van de verschillende zustersteden van Eeklo samenkomen in de zomer. Er is een soort van toerbeurt uitgewerkt dat het elk jaar in een andere stad doorgaat. Bij ons was het al van 2013 geleden. Ook door corona is er een beetje uitstel geweest. We zijn heel blij dat we nu, tien jaar later, in Eeklo deze groep mogen ontvangen".

Er staan heel wat activiteiten op het programma, om de jongeren te laten kennismaken met de regio. En de betere streekproducten mogen daarbij niet ontbreken. Voor de stad is het belangrijk om de banden met de zustergemeenten te blijven aanhalen.Op die manier worden vriendschapsbanden gesmeed over de internationale grenzen heen.

Filip Smet (CD&V) - schepen van Verzustering Eeklo: "Ik denk ook dat de oorlog in Oekraïne getoond heeft dat het belangrijk is om elkaar te appreciëren en elkaar te leren kennen. Geen oorlog hebben, dat kan alleen maar als je elkaar kent, als je elkaars cultuur begrijpt, elkaars tradities en geschiedenis kent. Dat gebeurt op een heel informele manier bij deze jongeren. Ze babbelen alle talen door elkaar, meestal een aantal woorden, en de hoofdtaal is uiteraard Engels. Het is de binding tussen elkaar en elkaar leren kennen. Ik vind dat heel belangrijk en zij zelf ook, en het werkt. Er is een leuke sfeer, en wie weet vriendschappen voor het leven en leuke vakantietrips naar elkaar".